Prekid vremenske serije za 2019.

 

METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA

 

(Državni zavod za statistiku od referentne godine 2019. prilagođuje statistički koncept poduzeća za mjerenje gospodarske aktivnosti.)

 

U koordinaciji unutar Europskoga statističkog sustava (ESS-a) uspostavlja se usklađena demografija poduzeća i strukturnih poslovnih statistika te nova praktična primjena statističkog koncepta poduzeća. Državni zavod za statistiku je do 2018., kao i većina statističkih ureda zemalja članica EU-a, izjednačavao statističku jedinicu poduzeće s pravnim ili fizičkim osobama koje obavljaju gospodarsku djelatnost (pravnim jedinicama).

 

Međutim, progresivna složenost načina na koji djeluju skupine poslovnih subjekata potaklo je ESS da poboljša način prikazivanja njihove aktivnosti u službenoj statistici, stavljanjem statističke jedinice poduzeće u prvi plan. Statistička definicija poduzeća utvrđena je Uredbom Vijeća (EEZ) br. 696/93 o statističkim jedinicama za promatranje i analizu proizvodnog sustava unutar Zajednice, koja ga definira kao ''najmanju kombinaciju pravnih jedinica koja je organizacijska jedinica koja proizvodi robu ili usluge, a ima koristi od određenog stupnja autonomije u donošenju odluka [...]''. Slijedom toga, poduzeće se može sastojati od nekoliko pravnih jedinica, odnosno najmanjih pravno neovisnih jedinica koje, zbog poreznoga ili trgovinskog zakonodavstva, vode skup poslovnih računa.

 

Način na koji međusobno i interno djeluju poslovni subjekti utječe na njihovu mogućnost donošenja odluka vezanih za njihovo djelovanje na tržištu, upravljanje vlastitim resursima, zapošljavanje i sl. Katkad su te jedinice odgovorne za jedan faktor proizvodnje ili pružaju usluge isključivo unutar skupine, bez tržišne orijentacije ili moći odlučivanja za cjelokupni proizvodni proces. U kontekstu ekonomske globalizacije jednim poslovnim subjektom može se upravljati iz druge jedinice, unutar ili izvan EU-a. Iz tog je razloga koherentnost i suradnja između svih zemalja članica EU-a ključna za postizanje i za nacionalne i za europske agregate jer strukturne poslovne statistike poduzeća koje proizvodi Državni zavod za statistiku služe europskim i nacionalnim svrhama.

 

Na razini ESS-a prihvaćen je niz operativnih pravila kako bi se poboljšala provedba u praksi definicije dane Uredbom Vijeća (EEZ) br. 696/93 o statističkim jedinicama za promatranje i analizu proizvodnog sustava unutar Zajednice i postigla usporediva primjena u svim zemljama članicama EU-a. Na primjer, ako različite pravne jedinice provode različite faze istoga proizvodnog procesa i outputi jedne pravne jedinice inputi su druge, sve one čine, za statističke svrhe, jedinstveno poduzeće. Također, u praksi postoje slučajevi kada pravne jedinice pružaju usluge ili obavljaju pomoćne djelatnosti većinom za druge, povezane jedinice. Tada će poduzeće biti formirano od svih njih zajedno i bit će mu dodijeljene ekonomske varijable (zaposlenost, promet, dodana vrijednost, investicije i sl.). Državni zavod za statistiku posljednjih godina provodi ova pravila kako bi osigurao kvalitetne statistike poduzeća i njihovu usporedivost.

 

Treba napomenuti da rezultat primjene ovih pravila za poslovne subjekte koji samostalno djeluju na tržištu ne podrazumijeva nikakve promjene. Kako oni ujedno čine i većinu poduzeća koja djeluju u Republici Hrvatskoj, ukupne promjene (poduzeće vs. pravne jedinice) na cjelokupnoj populaciji neće biti toliko znatne u odnosu na prethodno razdoblje. Broj poduzeća je u referentnoj godini 2019., zbog internih tokova, smanjen za 0,64%, a promet za 3,36%. Važno je istaknuti da u pokazateljima uspješnosti poslovanja (dodana vrijednost, operativna bruto profitna stopa), kao i u razini zaposlenosti, u pravilu ne bi trebalo biti promjena ili će one biti minimalne jer je riječ o zbirnim, konsolidiranim varijablama.

 

Poveznice na dodatna metodološka objašnjena:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=CELEX%3A31993R0696

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/12453409/KS-GQ-21-001-EN-N.pdf/f67631e8-c728-e650-d777-de0d9079bf18?t=1614247963543