PRIOPĆENJE

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU REPUBLIKE HRVATSKE
ZAGREB, ILICA 3, P. P. 80, TELEFON: (01) 4806-111

ISSN 1334-0565

 

GODINA: XLVI.

ZAGREB, 28. PROSINCA 2009.

BROJ: 4.3.1/3.

 

 

OBVEZATNO NAVEDITE IZVOR PODATAKA

 

UGOSTITELJSTVO

u trećem tromjesečju 2009.

 

U trećem tromjesečju 2009. ostvarena vrijednost prometa u ugostiteljstvu nominalno je manja za 1,8% nego u istom razdoblju 2008.

 

Za isto razdoblje cijene ugostiteljskih usluga porasle su za 3,2%, što znači da je promet u ugostiteljstvu za to razdoblje realno pao za 4,8%.

 

Promet od 7 657 milijuna kuna ostvaren je u 2 406 pravnih osoba i 13 297 radnji. U ugostiteljstvu bilo je ukupno 89 038 zaposlenih.

 

Ukupan promet od ugostiteljske djelatnosti za razdoblje od siječnja do rujna 2009. iznosio je 13 794 milijuna kuna, što je nominalno manje za 2,9%, a realno je manje za 6,8% nego u istom razdoblju prošle godine.

 

 

I.    PRAVNE I FIZIČKE OSOBE UKUPNO U TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

1.   POSLOVNI SUBJEKTI, ZAPOSLENI, SJEDALA I PROMET PREMA NKD-u 2007. U TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

Poslovni subjekti

Zaposleni1)

Sjedala

Promet, tis. kuna

 

poduzeća/
trgovačka
društva

radnje

VII. – IX. 2009.

indeksi
VII. – IX. 2009.

VII. – IX. 2008.

I. – IX. 2009.

indeksi
I. – IX. 2009.  

I. – IX. 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno

 2 406

 13 297

 89 038

1 023 203

7 656 926

98,2

13 793 596

97,1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I   Smještaj te priprema i usluživanje
    hrane i pića

 2 400

 13 297

 88 482

1 020 281

7 635 979

98,2

13 743 573

97,1

55       Smještaj

  982

  976

 38 889

 331 809

5 361 134

98,4

8 360 116

96,5

55.1    Hoteli i sličan smještaj

  498

-

 32 463

 274 293

4 635 627

97,8

7 294 097

96,3

55.2    Odmarališta i slični objekti za kraći
           odmor

  405

-

 2 110

 16 899

 186 562

100,5

 284 500

99,6

55.3    Kampovi i prostor za kampiranje

  60

-

 1 458

 8 507

 359 438

110,8

 461 080

109,5

55.9    Ostali smještaj

  19

-

  488

 9 446

 37 704

114,2

 73 719

106,7

Ostalo (55.1, 55.2, 55.3, 55.9)2)

-

  976

 2 370

 22 664

 141 803

87,3

 246 720

80,3

56       Priprema i usluživanje hrane i pića

 1 418

 12 321

 49 593

 688 472

2 274 845

97,7

5 383 457

97,9

56.1     Restorani i ostali objekti za
           pripremu i usluživanje hrane

  604

 3 483

 19 625

 251 010

1 078 400

96,1

2 400 927

97,7

56.2.   Ketering i ostale djelatnosti za
           pripremu i usluživanje hrane

  64

-

 2 455

 17 997

 72 864

99,5

 224 857

95,1

56.3.     Priprema i usluživanje pića

  750

 8 838

 27 513

 419 465

1 123 581

99,5

2 757 673

98,2

Lječilišta (86.1)

  6

-

  556

 2 922

 20 947

97,6

 50 023

100,8

 

1)    Stanje 31. kolovoza ili posljednjeg dana rada u tromjesečju

2)    Obuhvaćene su samo radnje.

 

 

2.   POSLOVNE JEDINICE, ZAPOSLENI, SJEDALA I PROMET PREMA VRSTAMA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA U TREĆEM
      TROMJESEČJU 2009.

 

Poslovne
jedinice

Zaposleni1)

Sjedala

Promet, tis. kuna

 

VII. – IX. 2009.

indeksi

VII. – IX. 2009.
VII. – IX. 2008.

I. – IX. 2009.

indeksi

I. – IX. 2009.  
I. – IX. 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno

 16 886

 89 038

1 023 203

7 656 926

98,2

13 793 596

97,1

Hoteli i aparthoteli

  561

 21 573

 200 470

3 191 416

96,9

5 317 789

94,9

Turistička naselja

  47

 2 677

 35 277

 520 758

89,5

 690 851

89,5

Turistički apartmani

  41

  558

 2 966

 173 905

110,4

 240 195

115,0

Pansioni

  112

  751

 9 803

 52 840

94,9

 97 502

108,2

Guest house

  11

  217

 3 095

 23 656

87,8

 32 469

79,6

Kampovi i kampirališta

  177

 2 424

 11 834

 865 385

104,5

1 123 945

103,3

Prenoćišta

  34

  275

 2 974

 15 705

77,3

 33 334

72,1

Hosteli

  43

  353

 3 071

 33 344

115,9

 51 725

106,5

Lječilišta

  8

  503

 1 874

 18 265

98,9

 45 183

105,6

Ostali ugostiteljski objekti za smještaj2)

 1 102

 3 559

 30 162

 356 810

114,8

 537 198

109,2

Gostionice

  135

  649

 9 056

 36 490

73,8

 65 114

61,1

Restorani

 1 830

 12 346

 175 550

 698 547

102,7

1 492 563

97,5

Pizzerije

  520

 2 491

 30 024

 121 084

91,9

 259 846

92,5

Bistroi

  600

 2 247

 33 404

 103 079

88,7

 229 354

84,1

Slastičarnice

  237

  723

 6 982

 30 193

54,6

 68 926

71,2

Objekti brze prehrane

  771

 2 394

 14 850

 149 042

97,6

 368 896

99,6

Café-barovi

 7 791

 19 046

 308 834

 761 215

103,5

2 002 995

107,1

Pivnice

  91

  379

 5 200

 13 102

96,3

 35 602

102,3

Bifei

  721

 1 969

 33 362

 99 181

82,9

 197 251

79,7

Kantine

  184

 1 561

 17 152

 48 929

100,6

 161 116

98,2

Pripremnice obroka

  102

  557

  570

 28 187

49,4

 95 925

64,4

Ostalo3)

 1 768

 6 357

 86 693

 315 793

99,5

 645 817

98,7

Uprava i pomoćne službe

-

 5 429

-

-

-

-

-

 

 

1)   Stanje 31. kolovoza ili posljednjeg dana rada u tromjesečju

2)   Sobe za iznajmljivanje, apartman, studio-apartman, kuće za odmor, odmarališta, planinarski domovi, lovački domovi, učenički ili studentski domovi, brodske kabine, spavaći i
      kušet-vagoni te nekategorizirani objekti

3)   Zdravljaci, zalogajnice, pečenjarnice, kavane, noćni klubovi, noćni barovi, diskoklubovi, diskobarovi, krčme, konobe, kleti i ostale ugostiteljske poslovne jedinice

 

 

II.   PRAVNE OSOBE U TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

1.   POSLOVNI SUBJEKTI, ZAPOSLENI, SJEDALA I PROMET PREMA PRETEŽNOJ DJELATNOSTI PREMA NKD-u 2007.
     
U TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

Poduzeća/
trgovačka
društva

Zaposleni1)

Sjedala

Promet u tis. kuna

VII. – IX. 2009.

indeksi

VII. – IX. 2009.
VII. – IX. 2008.

I. – IX. 2009.

indeksi

I. – IX. 2009.  
I. – IX. 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno

 2 406

 50 687

 448 436

6 026 839

99,7

10 088 413

98,9

 

 

 

 

 

 

 

 

I   Smještaj te priprema i usluživanje hrane i pića

 2 400

 50 131

 445 514

6 005 892

99,7

10 038 390

98,9

55             Smještaj

  982

 36 519

 309 145

5 219 331

98,8

8 113 396

97,2

55.1          Hoteli i sličan smještaj

  498

 32 463

 274 293

4 635 627

97,8

7 294 097

96,3

55.2          Odmarališta i slični objekti za kraći odmor

  405

 2 110

 16 899

 186 562

100,5

 284 500

99,6

55.3          Kampovi i prostor za kampiranje

  60

 1 458

 8 507

 359 438

110,8

 461 080

109,5

55.9          Ostali smještaj

  19

  488

 9 446

 37 704

114,2

 73 719

109,6

56             Priprema i usluživanje hrane i pića

 1 418

 13 612

 136 369

 786 561

106,4

1 924 994

107,0

56.1          Restorani i ostali objekti za pripremu i
                 usluživanje hrane

  604

 7 150

 70 312

 514 725

110,7

1 193 971

111,5

56.2          Ketering i ostale djelatnosti za
                 pripremu i usluživanje hrane

  64

 2 455

 17 997

 72 864

99,5

 224 857

95,1

56.3.         Priprema i usluživanje pića

  750

 4 007

 48 060

 198 972

98,9

 506 166

102,8

Lječilišta (86.1)

  6

  556

 2 922

 20 947

97,6

 50 023

100,8

 

1) Stanje 31. kolovoza ili posljednjeg dana rada u tromjesečju

 


2.   POSLOVNE JEDINICE, ZAPOSLENI, SJEDALA I PROMET PREMA VRSTAMA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA U
      TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

Poslovne
jedinice

Zaposleni1)

Sjedala

Promet,  tis. kuna

 

VII. – IX. 2009.

indeksi

VII. – IX. 2009.
VII. – IX. 2008.

I. – IX. 2009.

indeksi

I. – IX. 2009.  
I. – IX. 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno

 3 589

 50 687

 448 436

6 026 839

99,7

10 088 413

98,9

Hoteli i aparthoteli

  494

 21 257

 197 629

3 170 446

98,2

5 283 124

96,5

Turistička naselja

  47

 2 677

 35 277

 520 758

90,4

 690 851

89,5

Turistički apartmani

  41

  558

 2 966

 173 905

110,4

 240 195

115,0

Pansioni

  62

  428

 5 194

 29 698

81,1

 53 805

88,0

Guest house

  11

  217

 3 095

 23 656

87,8

 32 469

79,6

Kampovi i kampirališta

  136

 2 360

 10 914

 859 199

105,2

1 115 900

104,0

Prenoćišta

  25

  213

 2 326

 13 772

87,8

 27 383

83,5

Hosteli

  39

  340

 3 071

 32 390

112,6

 48 825

100,5

Lječilišta

  8

  503

 1 874

 18 265

98,9

 45 183

105,6

Ostali ugostiteljski objekti za smještaj2)

  532

 2 798

 26 824

 306 685

110,9

 463 438

105,2

Gostionice

  31

  168

 2 246

 9 325

112,7

 21 481

108,6

Restorani

  431

 4 612

 58 524

 319 053

101,7

 720 432

102,0

Pizzerije

  106

  719

 6 743

 38 845

114,4

 89 208

121,4

Bistroi

  135

  684

 7 924

 36 156

101,3

 90 828

105,4

Slastičarnice

  33

  171

 1 554

 8 500

106,4

 20 079

106,3

Objekti brze prehrane

  83

  878

 4 223

 95 557

116,3

 243 563

112,6

Café-barovi

  858

 2 987

 41 796

 160 260

99,6

 395 089

106,8

Pivnice

  18

  123

 1 739

 5 960

90,9

 16 144

94,5

Bifei

  131

  423

 5 169

 37 157

97,2

 73 498

97,6

Kantine

  112

 1 459

 13 832

 45 205

101,2

 145 643

97,9

Pripremnice obroka

  19

  271

  275

 18 115

64,6

 65 552

100,9

Ostalo3)

  237

 1 412

 15 241

 103 932

103,6

 205 723

99,2

Uprava i pomoćne službe

-

 5 429

-

-

-

-

-

 

 

1)   Stanje 31. kolovoza ili posljednjeg dana rada u tromjesečju

2)   Sobe za iznajmljivanje, apartman, studio-apartman, kuće za odmor, odmarališta, planinarski domovi, lovački domovi, učenički ili studentski domovi, brodske kabine,
      spavaći i kušet-vagoni te nekategorizirani objekti

3)   Zdravljaci, zalogajnice, pečenjarnice, kavane, noćni klubovi, noćni barovi, diskoklubovi, diskobarovi, krčme, konobe, kleti i ostale ugostiteljske poslovne jedinice

 

 

III.  FIZIČKE OSOBE (UGOSTITELJI OBRTNICI) U TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

1.   UGOSTITELJI OBRTNICI PREMA PRETEŽNOJ UGOSTITELJSKOJ DJELATNOSTI PREMA NKD-u 2007.
      U TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

Radnje

Zaposleni1)

Sjedala

Promet, tis. kuna

 

VII. – IX. 2009.

indeksi

VII. – IX. 2009.
VII. – IX. 2008.

I. – IX. 2009.

indeksi

I. – IX. 2009.  
I. – IX. 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

I   Smještaj te priprema i usluživanje
    hrane i pića

 13 628

 38 734

 574 767

1 652 380

92,5

3 761 481

91,9

            Djelatnost u ugostiteljstvu

 13 297

 38 351

 574 767

1 630 087

93,0

3 705 183

92,4

            Ostale djelatnosti

  331

  383

-

 22 293

66,2

 56 298

66,5

 

 

 

 

 

 

 

 

  56.1   Restorani i ostali objekti za
            pripremu i usluživanje hrane

 3 552

 12 548

 180 698

 564 843

85,0

1 209 763

85,6

            Djelatnost u ugostiteljstvu

 3 483

 12 475

 180 698

 563 675

85,8

1 206 956

87,0

            Ostale djelatnosti

  69

  73

-

 1 168

15,2

 2 807

10,5

 

 

 

 

 

 

 

 

  56.3    Priprema i usluživanje pića

 9 069

 23 785

 371 405

 945 061

98,6

2 304 129

97,1

            Djelatnost u ugostiteljstvu

 8 838

 23 506

 371 405

 924 609

99,1

2 251 507

97,2

            Ostale djelatnosti

  231

  279

-

 20 452

80,0

 52 622

91,9

 

 

 

 

 

 

 

 

            Ostalo

 1 007

 2 401

 22 664

 142 476

87,5

 247 589

80,4

            Djelatnost u ugostiteljstvu

  976

 2 370

 22 664

 141 803

87,3

 246 720

80,3

            Ostale djelatnosti

  31

  31

-

  673

158,7

  869

124,7

 

1) Stanje 31. kolovoza ili posljednjeg dana rada u tromjesečju

 

2.   RADNJE, ZAPOSLENI, SJEDALA I PROMET PREMA VRSTAMA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA U TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

Radnje

Zaposleni1)

Sjedala

Promet, tis. kuna

 

VII. – IX. 2009.

indeksi

VII. – IX. 2009.
VII. – IX. 2008.

I. – IX. 2009.

indeksi

I. – IX. 2009.  
I. – IX. 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno

 13 297

 38 351

 574 767

1 630 087

93,0

3 705 183

92,4

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoteli, aparthoteli

  67

  316

 2 841

 20 970

32,3

 34 665

26,5

Pansioni

  50

  323

 4 609

 23 142

121,3

 43 697

151,1

Kampovi i kampirališta

  41

  64

  920

 6 186

51,4

 8 045

60,6

Prenoćišta

  9

  62

  648

 1 933

41,6

 5 951

44,2

Hosteli

  4

  13

-

  954

-

 2 900

-

Ostali ugostiteljski objekti za smještaj2)

  570

  761

 3 338

 50 125

143,6

 73 760

141,6

Gostionice

  104

  481

 6 810

 27 165

66,0

 43 633

50,3

Restorani

 1 399

 7 734

 117 026

 379 494

103,6

 772 131

93,6

Pizzerije

  414

 1 772

 23 281

 82 239

84,1

 170 638

82,2

Bistroi

  465

 1 563

 25 480

 66 923

83,1

 138 526

74,2

Slastičarnice

  204

  552

 5 428

 21 693

45,9

 48 847

62,7

Objekti brze prehrane

  688

 1 516

 10 627

 53 485

75,7

 125 333

81,3

Café-barovi

 6 933

 16 059

 267 038

 600 955

104,6

1 607 906

107,5

Pivnice

  73

  256

 3 461

 7 142

101,3

 19 458

109,7

Bifei

  590

 1 546

 28 193

 62 024

76,2

 123 753

71,9

Kantine

  72

  102

 3 320

 3 724

93,5

 15 473

100,4

Pripremnice obroka

  83

  286

  295

 10 072

34,7

 30 373

36,1

Ostalo3)

 1 531

 4 945

 71 452

 211 861

97,6

 440 094

98,5

 

1)   Stanje 31. kolovoza ili posljednjeg dana rada u tromjesečju

2)   Sobe za iznajmljivanje, apartman, studio apartman, planinarski domovi, lovački domovi

3)   Zdravljaci, zalogajnice, pečenjarnice, kavane, noćni klubovi, noćni barovi, diskoklubovi, diskobarovi, krčme, konobe, kleti i ostale ugostiteljske poslovne jedinice

 

 

3.   KOEFICIJENT VARIJACIJE I STANDARDNA POGREŠKA ZA NEKE VARIJABLE, OBRTNICI U TREĆEM TROMJESEČJU 2009.

 

Koeficijent varijacije u %

Procjena ukupnog

Donja granica
intervala pouzdanosti

Gornja granica intervala pouzdanosti

Standardna pogreška

 

 

 

 

 

 

Obrtnici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broj radnji

0,9

13 628

13 390

13 866

121

Promet

2,9

1 652 380

1 556 794

1 747 968

48 724

Broj zaposlenih

2,1

38 734

37 132

40 335

816

Broj sjedala

2,3

574 767

548 675

600 857

13 299

 

 

METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA

 

 

Izvori i metode prikupljanja podataka

Izvori podataka jesu redovita statistička istraživanja Tromjesečni izvještaj ugostiteljstva za pravne osobe (UG-11) i Tromjesečni izvještaj ugostiteljstva za obrtnike (UG-11/OBRT).

 

Istraživanja se provode izvještajnom metodom. Tromjesečni izvještaj za pravne osobe obuhvaća sva poduzeća/trgovačka društva i njihove dijelove koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost. Tromjesečni izvještaj ugostiteljstva za obrtnike obuhvaća fizičke osobe (obrtnike).

 

Istraživanje Tromjesečni izvještaj ugostiteljstva za obrtnike provodi se metodom uzorka. Na osnovi rezultata dobivenih uzorkom ocjenjuje se cijeli skup.

 

Metodologija se temelji na Eurostatovoj publikaciji Council Regulation (EC) Concerning Short-Term Statistics, 1998.

 

Podaci iz obrasca za svakog obrtnika odnose se na sve djelatnosti obrta (glavne i ostale, sporedne djelatnosti koje obrt eventualno obavlja).

 

Obuhvat i usporedivost

 

Tromjesečnim izvještajem ugostiteljstva (UG-11) obuhvaćene su sve pravne osobe, tj. poduzeća/trgovačka društva i dijelovi poduzeća/trgovačkih društava koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost. Izvještajne jedinice za ovo istraživanje čine ugostiteljski poslovni subjekti (u državnom, privatnom, zadružnom, mješovitom vlasništvu i bez vlasništva; dijelovi neugostiteljskih poslovnih subjekata (ustanova, zadruga, klubova i sl.); osnivači odmarališta za djecu i mladež (Crveni križ, tijela za socijalnu skrb, škole, učeničke i studentske organizacije i dr.); organizacije zdravstvene zaštite (šifra djelatnosti 86.1 prema NKD-u 2007.) za svoje objekte u kojima pacijenti borave radi medicinske rehabilitacije, uporabe ponajprije prirodnih činilaca (voda, zrak, nadmorska visina i dr.) i druge organizacije koje se bave zdravstveno-rekreativnim turizmom (osobe same snose naknadu za taj boravak); organizacije koje su osnovale planinarske domove ili vode brigu i nadzor nad njima; poslovni subjekt željezničkog prometa (spavaći i kušet-vagoni); poslovni subjekti u čijim objektima borave učenici škole u prirodi.

 

Adresar izvještajnih jedinica oblikovan je na bazi registra poslovnih subjekata. Svake godine ažurira se prema podacima Fine (godišnja prijava poreza na dobit, zadnje stanje 2007.).

 

Od 2009. u primjeni je nova klasifikacija djelatnosti (NKD 2007.). Izmjena klasifikacije i kontinuirano ažuriranje Statističkoga poslovnog registra utječu na usporedivost podataka s prijašnjim razdobljima.

 

Tromjesečnim izvještajem ugostiteljstva za obrtnike (UG-11/OBRT) obuhvaćeni su obrtnici izabrani metodom slučajnog uzorka koji su prema pretežnoj djelatnosti registrirani u području I NKD-a 2007.

 

Stratifikacija uzorka izvršena je na temelju pretežne djelatnosti obrta prema NKD-u 2007. Okvir za izbor uzorka jest datoteka obveznika poreza na dohodak Porezne uprave Ministarstva financija.

 

Okvir uzorka sastoji se od svih obrtnika koji su registirani u području I NKD-a 2007. Obrtnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, ali su prema pretežnoj djelatnosti registrirani u ostalim djelatnostima, nisu u okviru uzorka pa nisu uzeti u okvir u ocjeni cijelog skupa.

 

Svi podaci dobiveni uzorkom pokazuju određeni stupanj nepouzdanosti. Uzoračka pogreška iskazana je u tablici 3. Osim uzoračke pogreške, na rezultate utječe i neuzoračka pogreška, koja nastaje zbog zastarjelosti okvira i njegovih pogrešaka, pogrešaka u podacima koje dostavljaju izvještajne jedinice, pogrešaka nastalih pri obradi podataka i računanju procjena.

 

Definicije vezane uz ugostiteljska poduzeća

 

Ugostiteljska djelatnost jest djelatnost pripremanja hrane i pružanja usluga prehrane, pripremanja i usluživanja pića i napitaka i pružanja smještajnih usluga (Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, NN, br. 138/06.). Prema NKD-u 2007. to su sve djelatnosti iz područja H Hoteli i restorani (osim djelatnosti studentskih i učeničkih domova i ostaloga neturističkog smještaja koji se također razvrstavaju u područje I). U skladu s definicijom ugostiteljske djelatnosti, obuhvaćene su i djelatnosti pružanja smještajnih usluga turistima koje se obavljaju u kupališnim i klimatskim lječilištima (razvrstana u razred 86.1 prema NKD-u 2007.).

 

Sezonsko obavljanje ugostiteljske djelatnosti znači da ugostiteljski poslovni subjekti/dijelovi poslovnih subjekata mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost tijekom cijele godine ili sezonski. Smatra se da ugostiteljsku djelatnost obavljaju sezonski oni poslovni subjekti/dijelovi poslovnih subjekata koji u pet uzastopnih mjeseci u tijeku godine pružanjem usluga i prodajom robe ostvare najmanje 60% svoga godišnjeg prihoda. Ugostitelj može poslovati i povremeno (za vrijeme trajanja manifestacija, sajmova, prigodnih priredbi i slično).

 

Ugostiteljskim objektom smatra se ugostiteljska poslovna jedinica koja u poslovnom, građevinskom i funkcionalnom pogledu čini cjelinu ili u okviru šire građevinske cjeline ima izdvojeni prostor i potrebnu funkcionalnost.

 

Ugostiteljski objekti klasificiraju se u odgovarajuću vrstu, a određene vrste ugostiteljskih objekata u odgovarajuću kategoriju. Ugostiteljski objekti klasificiraju se kao objekti za smještaj (hoteli, moteli, pansioni itd.) i objekti za prehranu (restorani, kavane, snack-barovi itd.).

 

Prema Pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata (NN, 88/07., 05/08., 49/08. i 75/08.) obavljena je prekategorizacija ugostiteljskih objekata na nove vrste i kategorije.

 

Svi objekti koji nisu kategorizirani u skladu s navedenim pravilnikom nalaze se u skupini Nekategorizirani objekti.

 

Poslovne jedinice kod ugostitelja obrtnika podrazumijevaju broj ugostiteljskih radnji.

Broj zaposlenih prema metodologiji obuhvaća sve osobe koje stvarno rade, uključujući vlasnike.

 

Zaposleni su sve osobe zaposlene na neodređeno i određeno vrijeme u ugostiteljskim objektima te zaposleni u upravi poslovnog subjekta i pomoćnim službama.

Promet u ugostiteljstvu obuhvaća vrijednost izvršenih ugostiteljskih usluga – posluživanja hranom i pićima, usluga smještaja i ostalih usluga koje se obično pružaju uz osnovne ugostiteljske usluge bez obzira na to jesu li naplaćene. U promet je uključen porez na dodanu vrijednost.

 

Broj sjedala za stolovima obuhvaća sjedala u zatvorenim prostorijama, na terasama i drugim mjestima na kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

 

Definicije vezane uz obrtnike

 

Ukupan promet obuhvaća vrijednost svih prodanih roba i usluga na tržištu tijekom tromjesečja bez obzira na to jesu li naplaćene, i to s porezom na dodanu vrijednost. Iskazuje se promet svih djelatnosti koje obrt obavlja (glavnih, pretežnih, ali i mogućih, ostalih djelatnosti obrta).

Porez na dodanu vrijednost obuhvaća porez na dodanu vrijednost obračunan kupcu.

 

Broj zaposlenih prema metodologiji obuhvaća sve osobe koje stvarno rade u obrtu, uključujući vlasnike koji rade. Izvještajne jedinice često odstupaju od ovog načela pa ne iskazuju vlasnike pod brojem zaposlenih.  

 

Broj sjedala za stolovima obuhvaća sjedala u zatvorenim prostorijama, na terasama i drugim mjestima na kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

 

Struktura prometa od ugostiteljstva po vrstama usluga odnosi se na strukturu u postotku za ostvareni promet od ugostiteljskih djelatnosti prema vrstama usluga, i to od alkoholnih i bezalkoholnih pića, hrane i napitaka, smještajnih usluga za turiste i ostaloga ugostiteljskog prometa.

 

Kratice

 

Eurostat        Statistički ured Europske unije

Fina              Financijska agencija

i dr.               i drugo

itd.                 i tako dalje

NKD 2007.    Nacionalna klasifikacija djelatnosti, verzija 2007.

NN                 Narodne novine

tis.                 tisuća

tj.                   to jest

 

Znakovi

 

-  nema pojave