Crno-linija

 

GODINA/ YEAR: XLIX.                                           ZAGREB, 15. LIPNJA 2012./ 15 JUNE, 2012                                       BROJ/ NUMBER: 1.1.26.

CODEN POPCEA        ISSN 1330-0350

 

 

 

PROIZVODNJA MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA

U 2011.

 

PRODUCTION OF MILK AND DAIRY PRODUCTS

2011

 

 

 

Prikupljeno kravlje mlijeko u 2011. u odnosu na 2010. bilježi povećanje za 0,4%, ovčje mlijeko za 0,2% te kozje mlijeko za 3,5%.

 

In 2011, as compared to 2010, the collected cows’ milk increased by 0.4%, ewes’ milk by 0.2% and goats’ milk by 3.5%.

 

 

 

Količina cjelovitog mlijeka koju uvoze mljekare u 2011. u odnosu na  2010. smanjena je za 47,5%. Ostali podaci o uvozu i izvozu sirovina koji obavljaju mljekare zaštićeni su u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 103/03., 75/09. i 59/12.).

 

The quantity of whole milk imported by dairies decreased in 2011, as compared to 2010, by 47.5%. Other data on the import and export of raw materials collected by dairies are protected in line with the Official Statistics Act (NN, Nos 103/03, 75/09 and 59/12).

 

 

 

Što se tiče proizvodnje svježih mliječnih proizvoda, u usporedbi s prošlom godinom, smanjenje se bilježi kod konzumnog mlijeka za 0,7% i vrhnja za 0,8%. Istodobno se bilježi povećanje proizvodnje mlaćenice za 11,8%, fermentiranih proizvoda za 4,4%, napitaka s mliječnom bazom za 3,4% te ostalih svježih proizvoda za 6,8%.

 

Regarding fresh milk products, as compared to 2010, a decrease is recorded in the production of drinking milk by 0.7% and of cream by 0.8%. At the same time, the production of buttermilk increased by 11.8%, of fermented products by 4.4%, of milk-based products by 3.4% and of other fresh milk products by 6.8%.

 

 

 

Povećanje proizvodnje maslaca i ostalih proizvoda od žutih masnoća iznosi 13,8% u odnosu na 2010. Ukupna proizvodnja kravljeg sira u 2011. bilježi povećanje za 3,9%, dok je proizvodnja ostalih sireva (miješanih) smanjena za 9,2%. Proizvodnja srednje tvrdog sira veća je za 5,0%, svježeg sira za 13,9% te prerađenog sira za 8,5%. Smanjenje se bilježi u proizvodnji mekanog sira za 72,1% i tvrdog sira za 23,8%.

 

The increase in the production of butter and other yellow fat dairy products was 13.8%, as compared to 2010. In 2011, the total cows’ cheese production increased by 3.9%, while the production of other cheese (mixed type) decreased by 9.2%. The production of medium-hard cheese increased by 5.0%, fresh cheese by 13.9% and of processed cheese by 8.5%. Decrease was recorded in the production of soft cheese (72.1%) and hard cheese (by 23.8%).

 

 

 

Sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku bilježi smanjenje za 0,9% te u ovčjem mlijeku za 0,5%, dok je kod kozjeg mlijeka sadržaj mliječne masti veći za 2,2% u odnosu na prethodnu godinu.

 

The milk fat content in cows’ milk collected decreased by 0.9% and in ewes’ milk by 0.5%, while the milk fat content in collected goats’ milk increased by 2.2% compared to the previous year.

 

 

 

U pogledu pojedinačnih mliječnih proizvoda, količina mliječne masti u konzumnome mlijeku manja je za 1,7%, vrhnju za 16,7%, fermentiranim proizvodima za 1,8% te siru od čistoga kravljeg mlijeka za 20,9%. Količina mliječne masti u maslacu i ostalim proizvodima od žutih masnoća veća je za 11,7%.

 

Regarding individual dairy products, the milk fat content in drinking milk decreased by 1.7%, cream by 16.7%, fermented products by 1.8% and in pure cows’ cheese by 20.9%. The milk fat content in butter and other yellow fat dairy products increased by 11.7%.

 

 

 

Sadržaj proteina kravljeg mlijeka u padu je u konzumnome mlijeku za 0,7% te u kravljem siru za 2,7%, dok je sadržaj proteina u vrhnju u porastu za 1,3%.

 

The milk protein content decreased in drinking milk by 0.7% and in cows’ cheese by 2.7%, while in cream it increased by 1.3%.

 

 

 

1.   MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI U 2011.1)

      MILK AND DAIRY PRODUCTS, 20111)

 

Količina, t

Quantities, t

Indeksi/ Indices

2011.

2010.

 

2010.

2011.

 

 

 

 

 

 

Raspoloživost
Availability

 

 

 

 

 

 

Prikupljeno kravlje mlijeko

623 881

626 407

100,4

Cows’ milk collected

Prikupljeno ovčje mlijeko

2 781

2 786

100,2

Ewes' milk collected

Prikupljeno kozje mlijeko

4 171

4 318

103,5

Goats' milk collected

Vrhnje

240

60

25,0

Cream

 

 

 

 

 

Uvoz cjelovitog mlijeka – samo mljekare

60 895

31 991

52,5

Whole milk import – only dairies

Uvoz obranog mlijeka – samo mljekare

z

z

z

Skimmed milk import – only dairies

Uvoz vrhnja – samo mljekare

z

z

z

Cream import – only dairies

Uvoz ostalih proizvoda (npr. sir, maslac, jogurt) – samo mljekare

z

z

z

Other products (e.g. cheese, butter, yoghurt)  – only dairies

 

 

 

 

 

 

Proizvodnja svježih proizvoda
Production of fresh products

 

 

 

 

 

 

Mlijeko za piće (konzumno)

334 405

331 989

99,3

Drinking milk

Sirovo mlijeko

-

 

-

Raw milk

Neobrano mlijeko

148 044

140 541

94,9

Whole milk

Pasterizirano

41 826

36 612

87,5

Pasteurized

Sterilizirano i sterilizirano u protoku

106 218

103 929

97,8

Sterilized and uperized

Djelomično obrano mlijeko

170 927

179 878

105,2

Semi-skimmed milk

Pasterizirano

29 104

27 480

94,4

Pasteurized

Sterilizirano i sterilizirano u protoku

141 822

152 398

107,5

Sterilized and uperized

Obrano mlijeko

15 434

11 570

75,0

Skimmed milk

Pasterizirano

z

z

z

Pasteurized

Sterilizirano i sterilizirano u protoku

z

z

z

Sterilized and uperized

Mlaćenica

1 142

1 277

111,8

Buttermilk

Vrhnje

26 201

25 988

99,2

Cream

S manje od 29% m. m.

17 528

17 946

102,4

With fat content of less than 29%

S više od 29% m. m.

8 673

8 042

92,7

With fat content of more than 29%

Fermentirani proizvodi (jogurti, napici od jogurta i dr.)

78 476

81 943

104,4

Fermented products (yoghurts, drinking yoghurts and other)

S dodacima

20 969

22 714

108,3

With additives

Bez dodataka

57 507

59 229

103,0

Without additives

Napici s mliječnom bazom

21 255

21 981

103,4

Drinks with a milk base

Ostali svježi proizvodi (mliječni žele i sl.)

5 725

6 115

106,8

Other fresh products (milk jelly and other)

 

 

 

 

 

 

Proizvodnja ostalih proizvoda
Production of other products

 

 

 

 

 

 

Koncentrirano mlijeko

-

-

-

Concentrated milk

Mliječni proizvodi u prahu

z

z

z

Powdered dairy products

Maslac i ostali proizvodi od žutih masnoća

4 807

5 470

113,8

Butter and other yellow fat dairy products

Maslac

3 402

4 098

120,5

Butter

Ostali proizvodi od žutih masnoća

1 405

1 372

97,7

Other yellow fat dairy products

Sir od kravljeg mlijeka (čisti)

28 687

29 803

103,9

Cheese from cows' milk (pure)

Sir od ovčjeg mlijeka (čisti)

-

-

-

Cheese from ewes' milk (pure)

Sir od kozjeg mlijeka (čisti)

-

-

-

Cheese from goats' milk (pure)

Ostali sirevi (miješani)

368

334

90,8

Other cheese (mixed)

 

 

 

 

 

Mekani sir (> 68% vlage)

842

235

27,9

Soft cheese (> 68% of moisture)

Srednje mekani sir (62% – 68% vlage)

315

297

94,3

Medium-soft cheese (62% – 68% of moisture)

Srednje tvrdi sir (55% – 62% vlage)

14 950

15 691

105,0

Medium-hard cheese (55% – 62% of moisture)

Tvrdi sir (47% – 55% vlage)

400

305

76,3

Hard cheese (47% – 55% of moisture)

Ekstra tvrdi sir (< 47% vlage)

z

z

z

Extra hard cheese (< 47% of moisture)

Svježi sir

12 029

13 703

113,9

Fresh cheese

Prerađeni sir

1 919

2 083

108,5

Processed cheese

Sirutka – ukupno

36 882

41 552

74,7

Whey – total

 

 

 

 

 

Izvoz mlijeka i vrhnja u rinfuzi – samo mljekare

z

z

z

Exports of milk and cream in bulk – only dairies

 

 

1)       Vidi Metodološka objašnjenja.

1)       See Notes on Methodology.

 

 

 

2.   SADRŽAJ MLIJEČNE MASTI U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2011.

      MILK FAT CONTENT IN MAIN DAIRY PRODUCTS, 2011

 

Sadržaj mliječne masti, t

Milk fat content, t

Indeksi/ Indices

2011.

2010.

 

2010.

2011.

 

 

 

 

 

 

Raspoloživost
Availability

 

 

 

 

 

 

Prikupljeno kravlje mlijeko

25 093

24 863

99,1

Cows’ milk collected

Prikupljeno ovčje mlijeko

191

190

99,5

Ewes' milk collected

Prikupljeno kozje mlijeko

136

139

102,2

Goats' milk collected

Vrhnje

86

22

25,6

Cream

 

 

 

 

 

Uvoz cjelovitog mlijeka – samo mljekare

2 277

1 248

54,8

Whole milk import – only dairies

Uvoz obranog mlijeka – samo mljekare

z

z

z

Skimmed milk import – only dairies

Uvoz vrhnja – samo mljekare

z

z

z

Cream import – only dairies

 

 

 

 

 

 

Proizvodi
Products

 

 

 

 

 

 

Mlijeko za piće (konzumno)

9 490

9 330

98,3

Drinking milk

Mlaćenica

14

47

335,7

Buttermilk

Vrhnje

5 919

4 928

83,3

Cream

Fermentirani proizvodi (jogurti, napici od jogurta i dr.)

1 942

1 908

98,2

Fermented products (yoghurts, drinking yoghurts and other)

Napici s mliječnom bazom

382

377

98,7

Drinks with a milk base

Ostali svježi proizvodi (mliječni žele i sl.)

178

189

106,2

Other fresh products (milk jelly and other)

Koncentrirano mlijeko

-

-

-

Concentrated milk

Mliječni proizvodi u prahu

z

z

z

Powdered dairy products

Maslac i ostali proizvodi od žutih masnoća

3 260

3 641

111,7

Butter and other yellow fat dairy products

Maslac

2 908

3 320

114,2

Butter

Ostali proizvodi od žutih masnoća

352

321

91,2

Other yellow fat dairy products

Sir od kravljeg mlijeka (čisti)

5 896

4 661

79,1

Cheese from cows' milk (pure)

Sirutka – ukupno

151

154

102,0

Whey – total

Izvoz mlijeka i vrhnja u rinfuzi – samo mljekare

z

z

z

Exports of milk and cream in bulk – only dairies

 

 

 

3.   SADRŽAJ PROTEINA KRAVLJEG MLIJEKA U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2011.

      COWS’ MILK PROTEIN CONTENT IN MAIN DAIRY PRODUCTS, 2011

Proizvodi

Sadržaj proteina, t

Protein content, t

Indeksi/ Indices

2011.

2010.

Products

2010.

2011.

 

 

 

 

 

Mlijeko za piće (konzumno)

11 058

10 978

99,3

Drinking milk

Neobrano mlijeko

4 786

4 504

94,1

Whole milk

Djelomično obrano mlijeko

5 751

6 093

105,9

Semi-skimmed milk

Obrano mlijeko

521

381

73,1

Skimmed milk

Mlaćenica

34

42

123,5

Buttermilk

Vrhnje

748

758

101,3

Cream

 

 

 

 

 

Koncentrirano mlijeko

-

-

-

Concentrated milk

Proizvodi u prahu

z

z

z

Powdered dairy products

Maslac i ostali proizvodi od žutih masnoća

212

237

111,8

Butter and other yellow fat dairy products

Sir od kravljeg mlijeka

5 959

5 801

97,3

Cheese from cows' milk

Prerađeni sir

247

276

111,7

Processed cheese

Sirutka

696

296

42,5

Whey

 

 

 

METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA

 

NOTES ON METHODOLOGY

 

 

 

Izvor i metode prikupljanja podataka

 

Sources and methods of data collection

 

 

 

Podaci o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzimaju se od Hrvatske poljoprivredne agencije – Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka (SLKM). Na taj se način prikupljaju podaci o količini prikupljenoga kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, sadržaju mliječne masti i proteina, proizvodnji mliječnih proizvoda te vanjskoj trgovini mljekara mlijekom i proizvodima.

 

Data on the annual production of milk and dairy products are taken over from the Croatian Agricultural Agency – the Central Laboratory for Milk Control (SLKM). The data collected that way refer to the quantity of cows’, ewes’ and goats’ milk collected, milk fat and protein contents, the production of dairy products from cows’ milk and the foreign dairies’ trade in milk and dairy products.

 

 

 

Prikupljene podatke SLKM obrađuje i prosljeđuje Državnom zavodu za statistiku prema unaprijed dogovorenim terminima i u obliku prilagođenom za daljnju obradu.

 

The Laboratory processes the collected data and submits them, according to previously defined deadlines and in suitable form, to the Croatian Bureau of Statistics for further processing.

 

 

 


Obuhvat i usporedivost

 

Coverage and comparability

 

 

 

U Republici Hrvatskoj djeluje četrdesetak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji. Obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.

 

There are about forty dairies operating in the Republic of Croatia for which the SLKM makes analysis of purchased milk and from which it collects data on the production. The coverage includes industrial and registered small dairies.

 

 

 

Definicije

 

Definitions

 

 

 

Mlijeko za piće obuhvaća sirovo mlijeko, neobrano, djelomično obrano i obrano bez sadržaja aditiva.

 

Drinking milk comprises row milk, whole milk, skimmed milk, semi-skimmed milk and skimmed milk containing no additives.

 

 

 

Sirovo mlijeko obuhvaća mlijeko koje nije podvrgnuto bilo kojem postupku zagrijavanja iznad 40°C.

 

Raw milk comprises milk which has not been heated beyond 40°C or undergone any treatment that has an equivalent effect.

 

 

 

Neobrano mlijeko obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti ≥ 3,5%, podvrgnuto toplinskom tretmanu.

 

Whole milk comprises milk with fat content ≥ 3.5%, subject to one heat treatment.

 

 

 

Djelomično obrano mlijeko obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti 1,5% – 2,8%, podvrgnuto toplinskom tretmanu.

 

Semi-skimmed milk comprises milk with fat content 1.5% – 2.8%, subject to one heat treatment.

 

 

 

Obrano mlijeko obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti < 1,5%, podvrgnuto toplinskom tretmanu.

 

Skimmed milk comprises milk with fat content < 1.5%, subject to one heat treatment.

 

 

 

Pasterizirano mlijeko – tretirano visokom temperaturom (barem 72°C kroz 15 sekundi).

 

Pasteurized milk – milk treated with high temperature (at least 72°C for 15 seconds).

 

 

 

Sterilizirano mlijeko – tretirano visokom temperaturom (120°C kroz 30 minuta) u hermetički zatvorenim posudama.

 

Sterilized milk – milk treated with high temperature (120°C for 30 minutes) in hermetically sealed containers.

 

 

 

Sterilizirano u protoku (uzavrelo) – tretirano visokom temperaturom (135°C kroz nekoliko sekundi).

 

Uperized milk – milk treated with high temperature (135°C for not less than 1 second).

 

 

 

Mlaćenica obuhvaća ostatak nakon pretvorbe mlijeka ili vrhnja u maslac.

 

Buttermilk is residual product of the processing of milk or cream into butter.

 

 

 

Vrhnje obuhvaća vrhnje za izravnu potrošnju s više ili manje od 29% mliječne masti.

 

Cream comprises cream for direct consumption, containing more or less than 29% of milk fat.

 

 

 

Fermentirani proizvodi obuhvaćaju jogurt, tekući jogurt, acidofil te ostale fermentirane proizvode sa i bez dodataka.

 

Fermented products include yoghurts, drinkable yoghurts, acidified milk and other fermented products either with or without additives.

 

 

 

Napici s mliječnom bazom obuhvaćaju proizvode s udjelom mliječnog ekvivalenta od barem 50% (npr. čokoladno mlijeko, mlaćenica s aditivima).

 

Drinks with a milk base comprise products containing at least 50% milk equivalent (chocolate milk, buttermilk with additives, etc.).

 

 

 

Ostali svježi proizvodi obuhvaćaju proizvode od svježeg mlijeka koji nisu drugdje specificirani (uglavnom deserti na bazi mlijeka).

 

Other fresh products comprise fresh milk products not elsewhere specified (mainly milk-based desserts).

 

 

 

Koncentrirano mlijeko obuhvaća mlijeko dobiveno djelomičnim uklanjanjem vode iz neobranog, djelomično obranog i obranog mlijeka.

 

Concentrated milk comprises milk obtained by partial elimination of water from whole milk, semi-skimmed or skimmed milk.

 

 

 

Mliječni proizvodi u prahu obuhvaćaju proizvode dobivene  uklanjanjem vode iz vrhnja, svih vrsta mlijeka, mlaćenice i fermentiranih proizvoda.

 

Powdered dairy products comprise products obtained by eliminating water from cream, all kinds of milk, buttermilk and fermented products.

 

 

 

Maslac obuhvaća tradicionalni maslac, otopljeni maslac, ulje maslaca i slične proizvode s više od 80% mliječne masti.

 

Butter includes traditional butter, melted butter, butter oil and similar products containing more than 80% of milk fat.

 

 

 

Ostali proizvodi od žutih masnoća obuhvaćaju proizvode na bazi maslaca s manje od 80% mliječne masti.

 

Other yellow fat products comprise products based on butter with milk fat content of less than 80%.

 

 

 

Sir obuhvaća svježe ili sazrele, tvrde ili polutvrde proizvode dobivene koagulacijom mlijeka, vrhnja, mlaćenice i sl.

 

Cheese includes fresh or matured, solid or semi-solid products, obtained by coagulating milk, cream, buttermilk or other products.

 

 

 

Prerađeni sir obuhvaća proizvode dobivene mljevenjem, miješanjem, topljenjem i emulgiranjem jedne ili više vrsta sireva, sa ili bez dodataka.

 

Processed cheese comprises products obtained by grinding, mixing, melting and emulsifying one or more varieties of cheese, with or without additives.

 

 

 

Sirutka obuhvaća tekuću sirutku i sirutku u prahu u tekućem ekvivalentu. Predstavlja nusproizvod u proizvodnji sira ili kazeina.

 

Whey includes liquid whey and powdered whey in liquid equivalent. It is a by-product obtained during the manufacture of cheese or casein.

 

 

 

 

 

 

Kratice

 

Abbreviations

 

 

 

 

°C

Celzijev stupanj

 

°C

degree Celsius

i dr.

i drugo

 

e.g.

for example (from Latin: exempli gratia)

i sl.

i slično

 

etc

and so on (from Latin: et cetera)

m. m.

mliječna mast

 

t

tonne

npr.

na primjer

 

z

data are not published for confidentiality reasons

t

tona

 

 

 

z

podatak radi povjerljivosti nije objavljen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znakovi

 

Symbols

 

 

 

-  nema pojave

 

-  no occurrence

 

 

 

 

 

 

Izdaje i tiska Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80.

Published and printed by the Croatian Bureau of Statistics, Zagreb, Ilica 3, P. O. B. 80

Telefon/ Phone: +385 (0) 1 4806-111, telefaks/ Fax: +385 (0) 1 4817-666

Odgovara ravnatelj dr. sc. Ivan Kovač.

Person responsible: Dr. Ivan Kovač, Ph.D., Director General

Priredili: Mira Šimanović, Mario Valentić

Prepared by: Mira Šimanović, Mario Valentić

 

 

MOLIMO KORISNIKE DA PRI KORIŠTENJU PODATAKA NAVEDU IZVOR.

USERS ARE KINDLY REQUESTED TO STATE THE SOURCE

 

 

Naklada: 55 primjeraka

55 copies printed

 

Obavijesti daje Odjel informacija.

Information is available at the Information Department.

 

Telefon/ Phone: +385 (0) 1 4806-138, 4806-154, 4811-212

Pretplata publikacija/ Subscription: +385 (0) 1 4814-791

Telefaks/ Fax: +385 (0) 1 4806-148, 4806-199

Elektronička pošta/ E-mail: stat.info@dzs.hr

Internetske stranice/ Web site: http://www.dzs.hr

 

Podaci iz ovog priopćenja objavljuju se i na internetu.

First Release data are also published on the Internet.